SETMANA MUNDIAL DE L’ALLETAMENT MATERN

En la setmana de l’alletament matern, una de les imatges que ha donat la volta al món és la d’una mare tailandesa donant el biberó al seu fill amb síndrome de down. Era una mare de lloguer que havia tingut bessons i aquest havia estat rebutjat perquè tenia síndrome de down.
Una vegada més m’he preguntat com és que aquesta mare no alletava el seu fill. De motius n’hi poden haver molts, però, si és mare de lloguer, possiblement no té massa recursos econòmics i això fa més perillosa la lactància artificial, de cost elevat. D’altra banda, també és cert que les característiques del nadó associades a la síndrome de down sovint poden dificultar, habitualment no impossibilitar, l’alletament. Però què ha fet que aquesta mare optés per l’alletament artificial? Ha estat una decisió meditada o més aviat el resultat d’una manca de suport o d’informacions errònies que hagi pogut rebre?
Està clar que les opcions de lactància natural o artificial hi són i cal respectar qualsevol decisió que prengui la mare en aquest sentit però em sap greu veure tant aquí com en altres països com a mares amb pocs recursos econòmics se’ls complica la vida empenyent-les per un o altre motiu a un alletament artificial que els costarà molt de mantenir amb la qualitat que requereix.
Fa un temps vaig tenir una discussió amb una companya arran de la publicació d’una notícia plena de falsedats sobre el fet que mares amb dèficits alimentaris no podien alletar els seus nadons per la manca/mala qualitat de la llet. Podeu veure la notícia aquí i alguna de les respostes contrastades aquí. El cas és que està comprovat que no és cert que la desnutrició o la malnutrició d’una mare faci empitjorar significativament la qualitat de la llet i en canvi precisament en aquests casos és perillosa una lactància artificial impossible de mantenir. Perquè, doncs, tantes mares de tot el món es veuen empeses a la lactància artificial? Una vegada més la indústria de l’alimentació infantil hi té molt a dir.
En la setmana de l’alletament matern podem estar contentes perquè cada vegada tenim més informació, s’han creat mecanismes de protecció a l’alletament matern i aquesta opció demostradament més beneficiosa per la salut dels nadons augmenta en països com el nostre. Al mateix temps però ens hem de preocupar perquè precisament és en les famílies amb menys recursos econòmics on l’alletament matern recula provocant una dependència d’alt cost que sovint genera perills per la salut dels infants al no poder-se mantenir amb les exigències necessàries.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s