EL MISTERI DEL PREMI DE LA PLAÇA CONSTITUCIÓ

Imatge

L’ampliació del pati de l’Escola Eiximenis ha estat una reivindicació històrica tant per part de l’equip de mestres com per part de l’AMPA de l’escola. Una reivindicació entesa i reclamada des de molts altres sectors. Apareix per exemple com a tema pendent a nivell de ciutat en l’article de Jordi Navarro en el seu bloc i fins i tot articulistes com el recentment traspassat Jordi Vilamitjana o Joan Ribas han dedicat unes línies a defensar aquesta necessitat.

Ja quan es va construir la plaça constitució es va fer aquesta demanda que no es va atendre i a posteriori han sorgit altres propostes com la d’utilitzar la seu de la subdelegació del govern que tampoc ha acabat de tirar endavant.

Enguany la insistència de l’escola ha fet que la regidora d’Educació, Isabel Muradàs, assumís la proposta i hi anés treballant. La demanda de l’escola sempre ha estat doble, per una banda el fet de guanyar espai de pati i per l’altra la de poder disposar d’algun espai polivalent prou gros perquè servís per realitzar activitats diverses que podrien anar des de l’educació física com la celebració d’assemblees de l’escola o espectacles on puguin assistir tota la mainada o que es puguin obrir a les famílies.

Finalment, a finals de març va sortir als mitjans de comunicació la notícia de que l’escola Eiximenis creixeria per la Plaça Constitució: “l’equip de CIU farà una proposta perquè una part de l’espai públic sigui pati” remarcava l’article del diari El Punt Avui. De veritat? Podia ser que aquella reivindicació històrica de la qual ja havia sentit a parlar quan jo anava a l’escola es fes realitat? Doncs més aviat no, la proposta que l’equip de govern va presentar al Consell Escolar de l’Eiximenis i que es va publicar a la premsa no tenia res a veure amb això (podeu veure’n la imatge). La proposta consistia en el creixement del pati en alçada a partir de la construcció d’un porxo que al seu temps faria de pati. Com a mare de l’escola, no m’agrada gens la proposta a la qual veig molts inconvenients: no respon a la doble demanda de l’escola (pati i espai polivalent), augmenta l’espai de pati a base d’empitjorar-ne la qualitat (pèrdua d’espai verd, dificultats en la vigilància, sol excessiu al pati de sobre i engabiament al de sota, impossibilitat de transitar d’un a altre pati amb facilitat…). I la pregunta és, perquè s’opta per aquesta opció pròpia de barris barcelonins sense sòl per on créixer quan tenim una plaça enorme i sobradament infrautilitzada al costat? Doncs segons l’equip de govern, d’una banda per motius econòmics i per altra perquè la plaça té un premi FAD d’arquitectura que complica moltíssim la seva modificació. Una explicació que, segons em consta, també van donar als veïns del Mercadal que van demanar una reforma de la plaça a través dels processos participats.

Doncs bé, resulta que una mare de l’escola encuriosida per aquesta dificultat que suposava el premi, va fer una recerca i… sorpresa! El premi FAD no existeix, l’edifici que té un premi FAD és el que havia allotjat el Banc d’Espanya però la plaça Constitució, res de res. I doncs, ens prenen el pèl o són més ineptes del que creia i tot? Potser una mica tot plegat, en la meva opinió, el govern de CIU ens vol donar gat per llebre posant una solució barata per tancar un tema que fa molts anys que s’arrossega i el que està fent, de fet, és preparar la campanya electoral de les properes eleccions municipals. A més d’aquestes promeses a l’Escola Eiximenis, darrerament aquest equip ha promès porxos a l’Escola Migdia, al Pla i al Cassià Costal. Tenir tantes famílies contentes pocs mesos abans de les eleccions és una bona estratègia per aconseguir vots i una bona manera de fer oblidar que la partida d’inversió a les escoles ha baixat un 33% des que governa CIU passant de 150.000€ el 2011 a 100.000€ el 2014.

Anuncis

2 responses to “EL MISTERI DEL PREMI DE LA PLAÇA CONSTITUCIÓ

  1. Bones! Només dir que els premis es diuen FAD (Foment de les Arts i el Disseny) http://www.fad.cat/ . Avui he contactat personalment amb ells i efectivament, la plaça tot hi ser un molt bon projecte mai ha estat seleccionada…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s