DONA I SALUT SOTA L’OMBRA DEL PATRIARCAT

El 8 de març commemorem el Dia internacional de les dones treballadores. Les dones patim rere dia dia discriminacions en tots els àmbits de la societat des de la feina fins a la cultura. La lluita contra la societat patriarcal que genera aquestes discriminacions és una lluita diària i permanent però dates com aquesta, reconegudes internacionalment, ens serveixen per fer-nos ressò d’aquesta lluita i donar visibilitat a cadascun dels fronts en què treballem des de les entitats feministes.

La crisi està agreujant la situació i la discriminació que patim les dones en molts d’aquest àmbits i aquest és el cas, per exemple, de la salut. Tradicionalment s’ha considerat que les malalties són universals, comunes a tothom, i que per tant, calia donar un tractament igual independentment del sexe. Això ha comportat des de diagnosis incorrectes de malalties en moltes dones pel fet que els símptomes fossin diferents entre sexes fins a la marginació de determinades malalties o àmbits de la salut pròpiament femenins. És evident, però, que existeixen diferències entre dones i homes en la manera d’emmalaltir i també ho és que això no depèn exclusivament de diferències biològiques sinó que la desigual posició entre ambdós sexes, derivada del sistema patriarcal, és un factor explicatiu d’aquestes diferències entre dones i homes pel que fa a la salut i que condiciona l’abordatge que s’hi dóna des del sistema sanitari.

Són moltes, doncs, les formes en què el patriarcat perjudica la salut de les dones. Així, per exemple, trobem malalties derivades d’uns cànons de bellesa que només tenen sentit en un context que redueix les dones a simples objectes. D’altres, derivades o íntimament relacionades amb el fet d’assumir el rol de cuidadores de les persones dependents (infants, gent gran o persones amb discapacitat) i amb les dobles i triples jornades que ens suposa compaginar aquest rol amb les tasques remunerades fora de la llar. També, però, ens veiem perjudicades per la poca atenció que s’ha ofert des del sistema sanitari públic i el poc coneixement, a causa de la manca d’investigació, de malalties com la fibriomialgia que afecten sobretot a les dones o aspectes de la salut mental on existeixen diferències importants entre sexes. A tot plegat també cal afegir-hi tot el relacionat amb la salut reproductiva, des de com s’ha infantilitzat la dona en l’embaràs, el part i el postpart negant-li el seu paper protagonista i el poder sobre el seu propi cos i descuidant problemàtiques de salut derivades d’aquest procés reproductiu fins a, evidentment, el fet que l’embaràs no desitjat hagi estat i pugui a tornar a ser un dels principals problema de salut de les dones. Sense oblidar, finalment, totes les conseqüències de salut derivades de les violències envers les dones pròpies del sistema patriarcal en què vivim.

Aquests i molts altres exemples, doncs, són conseqüència del sistema patriarcal i de com aquest ha creat un sistema de salut públic androcèntric que ignora i menysprea la salut de les dones. Per això, una vegada més, diem prou, prou a un sistema patriarcal que ens discrimina i ens maltracta.

Article publicat al Diari de Girona l’11 de març de 2014.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s