Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

En els darrers anys i gràcies en bona part a la pressió realitzada des dels moviments feministes, la violència masclista s’ha anat visualitzant com una problemàtica d’àmbit públic i de mica en mica es va superant la idea d’aquesta com un fet que afecta exclusivament la vida privada de les persones. Tot i així, encara arrosseguem una visió molt estereotipada del fenomen i sovint creiem que la violència masclista afecta només a determinats sectors socials i culturals. Les estadístiques, però,  ens mostren que la violència masclista es dóna en totes les classes econòmiques i culturals de la societat i en les diverses etapes de la vida. La violència masclista afecta (i de forma preocupant) a les adolescents i a dones d’edat avançada; a dones ocupades i a dones en situació d’atur; a dones sense estudis i a dones universitàries; a mestresses de casa, metgesses, dependentes, advocades, professores, infermeres, treballadores socials  i a dones de qualsevol altra professió.

El perfil sociodemogràfic de les víctimes, doncs, és molt divers i també ho és el dels seus agressors. Això no fa més que reforçar la concepció que la violència contra les dones constitueix un aspecte estructural de l’organització del sistema social basat en el patriarcat, l’essència del qual és la representació de la masculinitat a través del domini de la dona. La seva resposta, per tant, ha de ser també necessàriament estructural i ha de passar per eliminar la desigualtat existent entre dones i homes, atacant el procés de socialització que manté aquesta situació d’inferioritat de la dona envers l’home.

Per això és tan important la tasca de sensibilització que es realitza des de les entitats de dones i des dels moviments feministes i que té el seu moment clau en els actes que s’organitzen per commemorar el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere cada 25 de novembre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s